Burgerinitiatief wil invoering van elektronische detentie als straf
|
|
|
Om het opleggen van korte gevangenisstraffen in Nederland verder terug te dringen, pleiten deskundigen voor opname van elektronische detentie als mogelijke straf in het Wetboek van Strafrecht. Een samenwerkingsverband onder leiding van Universiteit Maastricht en Restorative Justice Nederland overhandigt daarom vanmiddag in Den Haag een zogenoemd burgerinitiatiefwetsvoorstel aan de vaste Kamercommissie voor Justitie & Veiligheid en de minister voor Rechtsbescherming. Daarin stellen de strafrechtjuristen en criminologen ook voor om een vervangende taakstraf en vervangende elektronische detentie in te voeren.
Korte gevangenisstraffen
Het thema ‘slimmer straffen’ staat al geruime tijd op de agenda van de Tweede Kamer. Zo nam het parlement in 2022 nog een motie aan, die het kabinet verzoekt om alternatieven voor kortdurende gevangenisstraffen uit te werken. Cijfers laten namelijk zien dat ongeveer 85% van alle gedetineerden in Nederland korter dan zes maanden vastzit. Maar de recidivecijfers na detentie zijn hoog en de kosten van detentie evenzeer. Bovendien is gevangenisstraf weinig zinvol – ook niet naar de slachtoffers en de samenleving toe. En gezien de korte duur van veel gevangenisstraffen kan de detentie ook nauwelijks zinvol en betekenisvol worden gemaakt.
Het burgerinitiatief dat vandaag een wetsvoorstel aanbiedt, acht het dan ook hoog tijd om met constructieve alternatieven te komen voor de korte gevangenisstraf. “Het is ons een genoegen om dit burgerinitiatiefwetsvoorstel aan de Tweede Kamer en de minister aan te bieden”, aldus criminoloog Gert Jan Slump, verbonden aan Restorative Justice Nederland. “Mensen in het strafrecht vragen al enige tijd om meer en andere sanctiemogelijkheden; dit wetsvoorstel biedt die ruimte.”
Het burgerinitiatiefwetsvoorstel ‘Herijking en verrijking van het strafrechtelijke sanctiestelsel met het oog op het terugdringen van de korte vrijheidsstraf’ wordt vandaag, op dinsdag 3 oktober, om 13.15 uur, aangeboden in de centrale hal van de Tweede Kamer te Den Haag.
Elektronische detentie
Een van de belangrijkste wijzigingen die het initiatiefwetsvoorstel bepleit is de invoering van elektronische detentie als alternatief voor vrijheidsstraffen tot en met zes maanden. Nederland is een van de weinige landen in Europa dat deze strafrechtelijke sanctie nog niet kent. “Als je kijkt naar de recidivecijfers, dan kun je niet anders concluderen dan dat elektronische detentie effectiever is. Ook zijn de kosten van elektronische detentie lager”, zegt Jacques Claessen, hoogleraar Herstelrecht en universitair hoofddocent Straf(proces)recht aan de Universiteit Maastricht.
“Bovendien kun je in het kader van elektronische detentie makkelijker en beter werk maken van resocialisatie en de inzet van herstelrecht, simpelweg omdat een veroordeelde meer deel blijft uitmaken van de samenleving. Dit alles geldt ook voor de taakstraf: minder recidive, minder kosten, meer resocialisatie- en herstelgerichte mogelijkheden. Om al deze redenen pleiten wij in ons voorstel tevens voor een vervangende taakstraf en vervangende elektronische detentie, wanneer mensen bijvoorbeeld een geldboete niet betalen of hun taakstraf niet uitvoeren. Met deze alternatieven kan de wetgever daadwerkelijk handen en voeten geven aan ‘slimmer straffen’.”
Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht of contact met de opstellers van het initiatiefwetsvoorstel kunt u terecht bij Mark van der Linde, persvoorlichter Universiteit Maastricht, m. 06 409 200 86, e-mail mark.vanderlinde@maastrichtuniversity.nl
Geïnteresseerde journalisten hebben ook de mogelijkheid om aansluitend aan de aanbieding van het initiatiefwetsvoorstel de initiatiefnemers te spreken tijdens een informele nazit bij Grand Café De Tijd, Korte Poten 1 in Den Haag, van 14.30 tot 16.30 uur.
|
|
|
|
|
|
|
|