26 feb
14:00

Online Promotie mw. Nynke Simons

Promotores: prof.dr. M.C.G.J. Brouwers, prof. dr. C.D.A. Stehouwer, prof. dr. N.C. Schaper

Trefwoorden: Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), hart- en vaatziekten, cholesterol, vruchtensuiker, genetisch onderzoek, gerandomiseerd onderzoek met controlegroep (RCT)

"Nonalcoholic Fatty Liver Disease in relation to Cardiovascular Disease: Is all fat equal?"

Hart- en vaatziekten behoren tot de voornaamste doodsoorzaken in de wereld. Aangetoond is dat mensen met niet-alcoholische leververvetting een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De veel voorkomende niet-alcoholische leververvetting bestaat uit vervetting, ontsteking en verlittekening van de lever, in afwezigheid van overmatig alcoholgebruik. Met verschillende onderzoeksmethoden is aangetoond dat niet-alcoholische leververvetting per se géén hart- en vaatziekten veroorzaakt. De relatie tussen niet-alcoholische leververvetting en hart- en vaatziekten hangt af van het mechanisme dat ten grondslag ligt aan het ontstaan van niet-alcoholische leververvetting. Een verhoogde aanmaak en afgifte van vetten door de lever is vooral schadelijk voor hart en bloedvaten.

Aangetoond is ook dat vruchtensuiker (fructose) bijdraagt aan het ontstaan van leververvetting. Gedacht werd dat dit komt doordat vruchtensuiker omgezet kan worden in vet. Dit onderzoek in mensen met een erfelijke stofwisselingsziekte laat echter zien dat ook andere mechanismen een rol spelen. Vruchtensuiker lijkt ook een rol te spelen als signaalstof in de lever. 

De bevindingen hebben gevolgen voor de behandeling van mensen met niet-alcoholische leververvetting, namelijk met een dieet of de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Klik hier voor het volledige proefschrift.