01 mrt
13:00

Online Promotie mw. Emilia Ruggiero

Promotores: Prof.dr. H. ten Cate, Prof.dr. G. de Gaetano, Pozzilli, Italy

Co-promotores: Dr. L. Iacoviello, Pozzilli and Varese-Como, Italy, Dr. M. Bonnaccio, Pozzilli, Italy

Trefwoorden: mediterraan dieet, algemene bevolking, mortaliteit, Mediterraan Dieet Score, koffie, chilipeper

"Mediterranean Diet And Beyond: An Italian Perspective"

De voordelen van het mediterrane dieet voor de gezondheid zijn duidelijk aangetoond door verschillende epidemiologische studies die consequent aantonen dat het volgen van dit voedingspatroon geassocieerd wordt met een significante verlaging van het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten en op sterfte door alle oorzaken. Desondanks is het voedingspatroon van veel bevolkingsgroepen radicaal veranderd sinds de oorspronkelijke definitie van dit voedingspatroon en zijn er veel problematische voedingsaspecten naar voren gekomen, vooral binnen een context van een wereldwijd industrieel voedselsysteem dat voedseluitwisseling van het ene land naar het andere over de hele wereld bevordert. De Mediterrane Dieet Score is de meest gebruikte index om de naleving van het Mediterrane dieet te meten in epidemiologische studies, maar hoewel het de belangrijkste voedselgroepen bevat, laat het andere voedingsmiddelen en dranken buiten beschouwing, waarvan sommige positief geassocieerd kunnen zijn met gunstige gezondheidsuitkomsten. Dit proefschrift bevestigde de gezondheidsvoordelen van het traditionele mediterrane dieet en de belangrijkste determinanten daarvan, zoals sociaaleconomische factoren en opleiding. Bovendien werd de vraag onderzocht of bepaalde voedingsmiddelen en dranken, (koffie op Italiaanse wijze, chilipeper en eieren) die momenteel noch in het traditionele mediterrane dieet, noch in de meeste gemodificeerde versies ervan voorkomen, geassocieerd waren met gezondheidsuitkomsten in een populatie met typische mediterrane voedingsgewoonten. In het proefschrift werd echter geconcludeerd dat het opnemen van deze voedingsmiddelen en dranken de risicovoorspelling niet verder verbeterde dan een traditionele mediterrane voedingsscore.

Klik hier voor het volledige proefschrift.