09 jul
14:00

Online Promotie mw. Maya Schulpen, MSc.

Promotores: prof.dr.ir. P.A. van den Brandt, prof.dr. P.H.M. Peeters (Julius Centrum, UMC Utrecht)

Trefwoorden: mediterraan voedingspatroon, kanker, epidemiologie, preventie, cohortstudie

"Mediterranean diet adherence and cancer risk in the Netherlands"

Het traditionele mediterrane voedingspatroon wordt gekenmerkt door een hoge inname van plantaardige voedingsmiddelen en een lage inname van vlees en zuivelproducten. Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen toegeschreven aan naleving van het mediterrane voedingspatroon. In dit proefschrift hebben we het verband tussen naleving van het mediterrane voedingspatroon en het risico op kanker onderzocht in de Nederlandse Cohortstudie. Op basis van onze resultaten kunnen we concluderen dat naleving van het mediterrane voedingspatroon mogelijk verband houdt met een verlaagd risico op kanker van de long, borst, slokdarm en maag in Nederland. Het merendeel van deze kankersoorten heeft een relatief slechte prognose, hetgeen de noodzaak van effectieve preventiemaatregelen onderstreept. Het huidige bewijs volstaat echter nog niet voor de formulering van definitieve conclusies omtrent de vraag of het mediterrane voedingspatroon het risico op kanker verkleint.

Lees ook