20 jan
13:00

On-Site Promotie mw. Lisette Nieuwenhuis

Promotor: prof.dr.ir. P.A. van den Brandt

Co-promotor: dr. C.C.J.M. Simons

Trefwoorden: noten, pindakaas, kanker, preventie, cohortstudie

"The potential of nuts and peanut butter in the prevention of cancer: an epidemiological approach"

Uit groeiend wetenschappelijk bewijs blijkt dat de inname van noten een gunstig effect kan hebben op de sterfte door kanker. Er is echter weinig bewijs voor de relatie tussen notenconsumptie en het risico op kanker. Dit proefschrift onderzocht de associaties tussen noten- en pindakaasinname en het risico op kanker(sub)typen bij mannen en vrouwen in de prospectieve Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker (NLCS). In 1986 vulden 120.852 mannen en vrouwen in de leeftijd van 55-69 jaar een basisvragenlijst in over dieet- en kankerrisicofactoren. Gedurende 20,3 jaar follow-up werden kankergevallen in het totale cohort geïdentificeerd door het koppelen van het jaarlijkse overzicht met het Nederlands Kankerregister en het Nederlands Pathologisch Register (PALGA). De resultaten gaven aan dat de consumptie van noten veelbelovend is voor de preventie van verschillende kanker(sub)typen. De beschermende effecten waren echter niet erg sterk en verschilden tussen mannen en vrouwen. Voor de consumptie van pindakaas waren de associaties met het risico op kanker minder consistent.

Klik hier voor het volledige proefschrift.