25 jun
12:00

On-Site Promotie mw.drs. Judith de Vos-Geelen

Promotor: prof.dr. V.C.G. Tjan-Heijnen

Co-promotores: dr. G.A.P. Nieuwenhuijzen, CZ Eindhoven; dr.ir. S.M.E. Geurts; dr. F.J.P. Hoebers

Trefwoorden: slokdarmkanker, proximaal, cervicaal, behandeling, chemoradiatie

"Proximal esophageal cancer"

Kanker van het bovenste deel van de slokdarm komt in 1 op de 20 patiënten met slokdarmkanker voor en is derhalve een zeldzame aandoening. De hoeksteen van de behandeling van kanker in zijn algemeenheid is chirurgische verwijdering. Bij kanker van het bovenste deel van de slokdarm is een operatie echter geen sinecure en kan zeer mutilerend zijn. Dit promotieonderzoek heeft onderzocht welke behandelopties er zijn voor deze patiënten en welke uitkomsten deze geven.

Vastgesteld werd dat de kans om aan deze ziekte te overlijden afnam, waarbij in 1989-1994 maar 1 op de 20 patiënten 5 jaar na de diagnose in leven was, is dit in 2010-2014 gestegen naar 1 op de 8 patiënten. Deze winst is met name te verklaren door de intrede van een gecombineerde behandeling van chemotherapie en radiotherapie (‘chemoradiatie’).

De overleving van patiënten die werden behandeld met een operatie of chemoradiatie was min of meer gelijk. Omdat chemoradiatie tot minder ernstige complicaties leidt dan een operatie, is het toepassen van chemoradiatie zonder een operatie op dit moment de beste behandelmodaliteit. Ook werd onderzocht welke combinatie van chemotherapie en radiotherapie de beste uitkomsten gaf. De conclusie wasdat de verschillende schemata geen verschil in overleving gaven, maar dat carboplatin plus paclitaxel chemotherapie en lage dosis radiotherapie (≤50 Gy) resulteerde in minder bijwerkingen.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream.