18 sep
10:00

On-Site Promotie mw. Timme van der Lugt

Promotores: prof. dr. A. Bast, prof. dr. A. Opperhuizen

Co-promotor: dr. M.F. Vrolijk

Trefwoorden: voeding, Maillard-reactie, maag- darmstelsel, ontstekingen

"Toxicological consequences of the Maillard reaction. Dietary advanced glycation endproducts and the gastrointestinal tract"

Tijdens de bereiding van voedsel, zowel in de fabriek als in de keuken, wordt voedsel blootgesteld aan hoge temperaturen. Deze hoge temperaturen zorgen voor het verloop van een chemische reactie, genaamd de Maillard reactie. Deze reactie leidt tot ‘advanced glycation endproducts’ (AGEs), dit zijn de bruine moleculen die ontstaan tijdens verhitting. In dit proefschrift is onderzoek gedaan naar de potentiele ontstekingen die door deze moleculen veroorzaakt kunnen worden. Uit dit onderzoek blijkt dat AGEs in de voeding ontstekingen kunnen veroorzaken. Daarnaast komen ze in een ontstekingsbevorderende vorm in de dunne en dikke darm terecht. Hierdoor kunnen deze moleculen ontstekingen en oxidatieve stress veroorzaken bij mensen met verschillende darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Voor deze mensen kan het van belang zijn om hun eetpatroon aan te passen.