24 jun
10:00

On-Site Promotie Erich de la Fuente

Promotor: Prof. dr. Michael Cichon

Co-promotores: Dr. Mindel van de Laar, Dr. Eduardo A Gamarra, Florida International University

Trefwoorden: nieuwsmedia vrijheid, digitale nieuwsmedia, democratie, overheidsinstrumenten

"LIMITING MEDIA FREEDOM IN DEMOCRATIC STATES: How Governments Use Instruments to Curtail News Media Freedom"

Een van de belangrijkste pijlers van moderne democratieën is de vrijheid van de media, die onafhankelijke media in staat stelt vrijelijk onderzoek te doen naar en verslag uit te brengen over overheidsacties aan het publiek. Vaak werd aangenomen dat democratie en vrijheid van nieuwsmedia een intrinsiek verband hebben, maar medio 2010 wezen rapporten van internationale waakhondorganisaties op een nieuwe realiteit: het bestaan ​​van democratische landen met afnemende persvrijheid.

Het doel van dit onderzoek was om te begrijpen hoe regeringen de vrijheid van nieuwsmedia in jonge democratieën in het digitale tijdperk beïnvloeden. Het probeerde ook de belangrijkste categorieën instrumenten te identificeren die werden gebruikt om de mediavrijheid te beteugelen, wat de individuele instrumenten waren die in elke categorie werden gebruikt en hoe regeringen die instrumenten hebben gebruikt om de redactionele inhoud van mediakanalen te beïnvloeden.

De empirische bevindingen van dit onderzoek leidden tot een hoofdconclusie: zelfs in vrije democratieën, en vooral in jonge, kunnen regeringen subtiele, moeilijk te detecteren instrumenten gebruiken om de mediavrijheid te beteugelen om de macht te behouden, en dat doen ze ook. Voorkeursinstrumenten vielen in twee categorieën: instrumenten voor economische druk en niet-fysieke intimidatie van journalisten.

Het gebruik van subtiele mediacontrole-instrumenten kan een vroeg teken zijn van afnemende mediavrijheid in vrije democratieën. Als ze niet worden gedwarsboomd, kunnen ze de persvrijheid, een belangrijke pijler van de democratie, verder aantasten. Als we bedenken hoe sommige voorheen vrije democratieën de afgelopen jaren in de gedeeltelijk vrije categorie zijn afgegleden, kan een bredere theoretische conclusie worden getrokken: regeringen die van vrije naar onliberale democratieën overgaan, zullen tijdens dit proces waarschijnlijk de mediavrijheid inperken, omdat het hen kan helpen om aan de macht te blijven. Velen zullen waarschijnlijk geprobeerd hebben de persvrijheid met subtiele middelen te beperken totdat ze een "zichtbaarheidsdrempel" bereikten. Op dit punt worden hun inspanningen op het gebied van mediacontrole duidelijk en worden deze instrumenten terzijde geschoven ten gunste van meer zichtbare en openlijke instrumenten naarmate de democratie van het land van vrij naar gedeeltelijk vrij verschuift.

Ten slotte biedt dit proefschrift drie praktische beleidsaanbevelingen die tot doel hebben de vrijheid van nieuwsmedia te beschermen, zelfs in democratische regeringen die deze willen inperken. Ten eerste zouden internationale waakhondorganisaties in een vroeg stadium prioriteit moeten geven aan het identificeren en tegengaan van de erosie van de vrijheid van nieuwsmedia. Ten tweede moeten ontwikkelingsbureaus financiële steun verlenen aan opkomende digitale nieuwsmedia in democratieën. En ten derde moeten regeringen, parlementen en internationale instanties wetgeving steunen die internetplatforms (d.w.z. Google, Facebook) verplicht om nieuwsmedia te compenseren voor het gebruik van hun inhoud.

Klik hier voor de live stream.

Lees ook