Antibiotica: Het wondermiddel van ooit verliest aan kracht

Huisarts Eefje de Bont (L) en infectioloog Marlies Wolfswinkel van het Maastricht MUMC+.
© L1 (Peter Beeker)
Het komt steeds vaker voor dat een patiënt niet geneest van antibiotica. Wereldwijd is er aandacht voor antibioticaresistentie.
Het is niet nieuw dat bacteriën in het lijf een manier vinden om de werking van antibiotica te neutraliseren. Internist-infectioloog Marlies van Wolfswinkel van het Maastricht MUMC+: "Toen penicilline in de jaren veertig voor het eerst werd gebruikt was er al sprake van resistentie. Dat is alleen maar toegenomen."

Terughoudend

De World Antimicrobal Awereness Week vraagt aandacht voor het feit dat bacterie infecties zoals longontsteking soms niet te behandelen zijn met de antibiotica die voor handen zijn. Marlies van Wolfswinkel: "In Nederland zijn we best terughoudend met het gebruik van antibiotica. Hier krijg je het alleen op recept. In veel andere landen wordt het makkelijker ingezet als geneesmiddel. Op die manier stimuleer je dat bacteriën in het lijf resistent worden omdat het medicijn te vaak wordt gebruikt."

Voorzichtig

Huisarts en onderzoeker Eefje de Bont is naar eigen zeggen altijd voorzichtig geweest met het voorschrijven van een antibioticum. Dat geldt ook voor veel collega's: "Vroeger werd een keelontsteking vaak behandeld met antibiotica. Nu doen we dat bijna niet meer."

Schadelijk

Voor de Maastrichtse huisarts is het soms best moeilijk om patiënten uit te leggen dat het beter is geen antibioticum voor te schrijven. "Vooral ouders willen natuurlijk dat je als arts iets probeert om een kind beter te maken ook al slaan sommige antibiotica niet aan. Baat het niet dan schaadt het niet gaat in dit geval niet op. Sterker nog je kunt zelfs zieker worden van een behandeling als antibiotica niet goed wordt ingezet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!