Refereerbijeenkomst | ‘Armoede en ervaringsdeskundigheid’
 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees de nieuwsbrief online
Academische Werkplaats
Publieke Gezondheid Limburg
Refereerbijeenkomst
Armoede en ervaringsdeskundigheid:
de sleutel tot succes?
 
De Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg, het Programmabureau Trendbreuk Zuid-Limburg en de Kenniswerkplaats Jeugd organiseren gezamenlijk refereerbijeenkomsten voor professionals in de (publieke) gezondheidszorg en iedere professional die zich in de praktijk, onderzoek of beleid inzet voor een gezonde jeugd
en de Trendbreuk.

Tijdens deze refereerbijeenkomsten zullen sprekers uit verschillende disciplines inzichten over een centraal thema belichten: vanuit wetenschap, beleid en praktijk.
Naast inhoudelijke sprekers is er ruimte voor interactie en vragen. Tijdens de eerstvolgende refereerbijeenkomst op 7 april staat het thema ‘Armoede en ervaringsdeskundigheid’ centraal.
 
Armoede en ervaringsdeskundigheid: de sleutel tot succes?
Armoede en gezondheidsachterstand zijn met elkaar verweven. Zowel in het leven van een individu als op populatieniveau kunnen we dit herkennen. Beide vraagstukken zijn complex en hardnekkig. Ze komen nog te veel voor, zowel landelijk (1 op de 10) als in Zuid-Limburg (1 op de 8) groeien nog te veel kinderen op in armoede. Mogelijk zijn armoede en gezondheidsachterstand niet afzonderlijk op te lossen. De Trendbreuk die we in Zuid-Limburg met elkaar willen realiseren, legt ook de nadruk op de intergenerationele overdracht die er bestaat voor dit soort problemen.

Steeds vaker wordt ervaringsdeskundigheid ingezet bij de aanpak van intergenerationele armoede. Hoe werkt dat in de praktijk? Weten we al óf het werkt? Zijn er goede voorbeelden in Zuid-Limburg of elders?

Op 7 april ontvangen we u graag om over dit thema verder van gedachten te wisselen.

De refereerbijeenkomst zal hybride (op locatie en online) van opzet zijn.
Op het aanmeldformulier kunt u aangeven hoe u wilt deelnemen.
 
Wanneer
Donderdag 7 april 2022
17.00 uur Inloop met soep & broodje
18.30 uur Refereerbijeenkomst
20.30 uur Gelegenheid tot napraten

Waar
De Borenburg
Furenthela 16
6367 TL Voerendaal
of
Online via Microsoft Teams
 
Programma
18.15
Digitale inloop
18.30
Welkom en introductie
Rianne Reijs, programmaleider Kenniswerkplaats Jeugd Zuid-Limburg

18.35
Armoede en gezondheid en de inzet van ervaringsdeskundigheid bij wetenschappelijk onderzoek
Latifa Abidi, postdoctoraal onderzoeker en docent Gezondheidsbevordering, CAPHRI, Maastricht University
Wat is het belang van armoede(aanpak) voor gezondheid? Verder vertelt Latifa over de klankbordgroep van mensen die van weinig geld moeten rondkomen, die sinds een tijdje bestaat bij haar vakgroep.
19.05
De verschillende rollen van een ervaringsdeskundige
Tamara Jones, ervaringsdeskundige Goede Start
Hoe zet Tamara haar ervaringsdeskundigheid in intergenerationele armoede en sociale uitsluiting in bij programma’s als Kans voor de Veenkolonieën? Wat kunnen wij leren van hun ervaringen, als wij ervaringsdeskundigheid willen inbedden in onze organisaties?
19.25
Pauze
Voor de mensen thuis: even de benen strekken, de ogen van het scherm, wat te drinken pakken
19.30
Samen leren: leeratelier Armoede van Zuyd Hogeschool
Joost Weling, lectoraat Sociale Integratie/Werkplaats Sociaal Domein,
Zuyd Hogeschool
Het Leeratelier Armoede is een ‘Community of Practice’ waarin door professionals samen geleerd wordt over Armoede. Zij hebben ook ervaringskennis hebben betrokken via gastsprekers, welke nieuwe perspectieven leverde dat op?
19.50
Ervaringen met het armoedebeleid in Limburg
Benoît Hameleers en Rene Suijkerbuijk, Burgerkracht De Pijler
Burgerkracht De Pijler is een expertisecentrum waarin gezamenlijk armoedevraagstukken worden gesignaleerd, geagendeerd en aangepakt. Wat zijn goede voorbeelden vanuit gemeentes, vanuit burgerintiatieven en van samenwerkingen daartussen?
20.10
Plenaire discussie met alle sprekers
Vragen van het publiek in de zaal, via de chatfunctie van Teams én vragen van de sprekers onderling aan elkaar komen aan bod. Hoe matcht hetgeen we uit de wetenschap hebben gehoord met datgeen we in de praktijk willen en kunnen doen?
20.30
Afsluiting
Op locatie kan nog worden doorgepraat onder het genot van een drankje.
Wilt u deze interessante refereerbijeenkomst bijwonen?
Aanmelden kan t/m donderdag 31 maart.
 
Het secretariaat van de Academische Werkplaats Limburg is bereikbaar via academischewerkplaats@ggdzl.nl en 088-880 52 02.
Accreditatie voor deze refereerbijeenkomst is aangevraagd bij ABAN (o.a. AbSG, AJN, KAMG, NVAVG, NVSHA, NVA, NVMM, Verenso) en het V&VN (Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals). Wanneer u voor accreditatie in aanmerking wilt komen, vermeld a.u.b. uw BIG-nummer bij aanmelding.
Let wel: u dient er zelf voor te zorgen dat u geregistreerd staat bij uw beroepsgroep en dat uw dossier geactiveerd is, anders kunnen wij uw BIG-nummer niet invoeren in PE-online.


De bijeenkomst zal worden opgenomen. Mocht u niet in beeld willen, dan verzoeken we u uw camera tijdens de bijeenkomst uit te zetten.

Is deze uitnodiging ook voor anderen in uw organisatie (of daarbuiten) interessant; voel u vrij om deze door te sturen.
 
 
 
Academische Werkplaats Publieke Gezondheid - postbus 33, 6400 AA Heerlen
T 088-880 52 80 | academischewerkplaats@ggdzl.nl | www.academischewerkplaatslimburg.nl