01 feb 15 feb

Drieluik-Webinar "Toekomstperspectieven op Koninkrijksrelaties"

Dinsdag 1 - 8 - 15 februari 2022 | 15 AST - 20 uur CET - Online

Het expertisecentrum ITEM organiseerde, in samenwerking met de University of Curaçao, op 1 februari, 8 februari en 15 februari 2022 de tweede editie van het Drieluik-webinar:
'Toekomstperspectieven op Koninkrijksrelaties’

In deze tweede editie van het Drieluik belichtten we op 1 februari in deel 1 eerst de relaties binnen het Koninkrijk der Nederlanden vanuit een geopolitieke en staatsrechtelijke invalshoek waarbij tevens ingegaan werd op het Caribisch Orgaan voor hervorming en ontwikkeling (COHO) om vervolgens op 8 februari in deel 2 in debat te gaan met fiscale experts over de verschuiving van directe belastingen naar indirecte belastingen. In deel 3 op 15 februari ging de aandacht uit naar reflecties op een ‘Robuust fiscaal stelsel’ in de Caribische Koninkrijksdelen.

De bijeenkomsten werden gemodereerd door mr. Sander Kramer, onderzoeker bij ITEM; een inleiding werd verzorgd door mr. Germaine Rekwest, onderzoeker bij University of Curaçao. De webinars vonden op drie achtereenvolgende dinsdagen plaats (via Zoom).

Programma

Deel 1: ‘Koninkrijksrelaties’ - dinsdag 1 februari 2022 | Online
15.00-16.15u. (Caribe) en 20.00-21.15u. (Nederland)
Er werd ingegaan op de geopolitieke en staatsrechtelijke aspecten die van belang zijn voor de Koninkrijksrelaties aan de hand van de volgende bijdragen:

‘Tussen autonomie en aanpassing: het COHO en de constitutionele structuur van het Koninkrijk’
Prof. dr. mr. Gerhard Hoogers (universitair hoofddocent Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en honorair hoogleraar vergelijkend staatsrecht aan de Carl von Ossietzky-Universität Oldenburg)
‘Toekomstperspectieven op Koninkrijksrelaties vanuit een geopolitieke beschouwing’
mr. Suzy Camelia-Römer (verbonden aan University of Curaçao en voormalig Minister-president van de Nederlandse Antillen)

Deel 2: ‘Fiscaal debat: Direct versus Indirect’ - dinsdag 8 februari 2022 | Online
15.00-16.15u. (Caribe) en 20.00-21.15u. (Nederland)

De laatste jaren zien we een verschuiving van directe naar indirecte belastingen. In deel 2 werd ingegaan op het belang van de indirecte belastingen voor de Caribische Koninkrijksdelen aan de hand van een paneldebat met de volgende panelleden:

Prof. dr. mr. Ad van Doesum (Universiteit van Maastricht/PwC) dr. Laurens Wijtvliet, gepromoveerd op ‘The Tax Tectonics: Well-being and Wealth Inequality in Relation to a Shift in the Tax Mix from Direct to Indirect Taxes’ mr. Julian Lopez Ramirez (University of Curaçao/Deloitte Dutch Caribbean)

Deel 3: ‘Fiscaal debat: Een robuust fiscaal stelsel’ - dinsdag 1 februari 2022 | Online
15.00-16.15u. (Caribe) en 20.00-21.15u. (Nederland)

Onlangs is de tweede druk van het boek Capita Selecta Caribisch Fiscaal Recht verschenen. Drie auteurs van dit boek (Hans Ruiter, Jaap Roks en Jennifer Lanser) gingen in dit deel van het drieluik in debat met fiscale experts aan de hand van stellingen met betrekking tot een robuust fiscaal stelsel. De inleiding werd verzorgd door Prof. dr. Peter Kavelaars (Erasmus Universiteit Rotterdam/Deloitte). De fiscale experts waren:

mr. Arne Kattouw (Deloitte Dutch Caribbean) Prof. Hans van den Hurk (Universiteit van Maastricht/Cygnus Tax/ Herreveld & Van den Hurk Tax Litigation) Prof. dr. Peter Kavelaars (Erasmus Universiteit Rotterdam/Deloitte)

Lees ook

  • 22 mei 30 jun
    14:00 - 15:30

    Globalization & Law Network Seminar Series 2023 - 2024

    Het Globalisation & Law Network is samengesteld door een groep onderzoekers van de Universiteit Maastricht, met verschillende achtergronden, die vanuit een holistisch perspectief de rol van het recht in een globaliserende samenleving bestuderen. Uitgenodigde experts geven een presentatie over een...

  • 28 mei 25 jun
    14:00 - 15:30

    MCEL Seminars

    MCEL organiseert maandelijkse onderzoeksseminars waarvoor sprekers worden uitgenodigd om een ​​specifiek onderwerp op het gebied van het Europees recht te bespreken. Deze seminars zullen fysiek en online plaatsvinden. In het academisch jaar 2023/2024 zijn de seminars gecentreerd rond het thema...

  • 29 mei 31 mei

    Opkomende problemen en uitdagingen op het gebied van privacy en cyberbeveiliging

    Blijf de huidige uitdagingen en voortdurende ontwikkelingen in de privacy- en cyberbeveiligingsmarkt voor.

    ** NIEUW **
    Je kunt nu bij ons in Maastricht óf online!