'Problemen samenwerking energieproject Kerkrade-Duitsland'

De Duitse grens © iStock
De samenwerking tussen Kerkrade en een Duits energieproject in Herzogenrath loopt niet goed.
Er doen zich verschillende problemen voor, zo blijkt uit het Grenseffectenrapportage van onderzoeksafdeling ITEM van Maastricht University.

Problemen

Het probleem is dat netbeheerders maar een beperkt mandaat hebben om stroom uit het buitenland te importeren, in dit geval naar Kerkrade. Daarnaast kunnen duurzaamheidssubsidies van de ene kant niet zomaar over de grens worden geëxporteerd.

Frustraties

ITEM-onderzoeker Martin Unfried stelt dat er daarbij ook andere frustraties zijn. "Er is gebrek aan coördinatie van subsidieregelingen aan beide kanten van de grens, gebrek aan coördinatie van ruimtelijke ordening en aan gezamenlijke inspanning om burgers te laten participeren in energieprojecten." Ook wordt er nauwelijks geprobeerd om netcongestie in Limburg grensoverschrijdend op te lossen.

Energieproject

Het Duitse project, waar Kerkrade aan mee wil doen, gaat om een energiepark in een oude groeve. Het bestaat uit een groot zonnepark, drie windturbines en een waterstofcentrale. De Europese Unie biedt tussen 2021 en 2027 zo'n 465 miljoen euro aan subsidie om grensoverschrijdende samenwerking op te porren, waarvan dit project er één is. Dat gebeurt in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!